2. fotografski kup "Jozo Vranić"

predgovor

 

 

Po završetku lanjskog natjecanja u Pihačima poželjeli smo da nam "Kup Jozo Vranić", organiziran u čast našeg pokojnog prijatelja i kolege, poživi i uhvati "korijenje" kao tradicija. Druga je godina, a natjecanje je prešlo granice Lijepe naše i postalo međunarodno. Prijatelji i ljubitelji fotografije iz Bosne i Hercegovine te Slovenije pridružili su se našem druženju. Trideset i jedan natjecatelj ove godine potvrđuje da se kup širi i privlači pažnju fotografske javnosti. Natjecatelji iz cijele zemlje i izvan nje odazvali su se pozivu i proveli tri dana u okruženju Stubičkih Toplica u Hrvatskom Zagorju, radno evocirajući uspomene na našeg zajedničkog prijatelja Jozu Vranića. Ove godine pridružili su nam se i mladi kojima je Jozo poklanjao posebnu pažnju.

Prema pravilniku prošlogodišnji nositelj Grand Prix-a , renomirani fotograf Zvonimir Tanocki iz Vinkovaca selektirao je radove ovogodišnjeg natjecanja i po novom sistemu, kojeg želimo ustaliti, zadnji dan natjecanja proglasio pobjednika te podijelio zajedno s organizatorom nagrade i diplome. Ove godine Grand Prix nagrada otišla je u Bjelovar, što još više pokazuje kako se natjecanje u Pihačima razvija u smjeru fotografskog druženja svih klubova iz Hrvatske i šire. Posebno moram istaći da je odaziv naših prijatelja iz susjednih zemalja, koji su poznavali našeg prijatelja Jozu, uveličao natjecanje i doprinio kvaliteti druženja, natjecanja i fotografskog razmišljanja o prošlim sadašnjim i budućim vremenima.

Posebno se zahvaljujem radnoj ekipi na cijelonoćnom izrađivanju fotografija i postavljanju izložbe čime su dali poseban obol i ovo natjecanje učinili atraktivnim.

Zahvalu valja uputiti i gospodinu Davorinu Batiniću bez čijeg zalaganja i potpore cijelog projekta zacijelo ne bi bilo. Nadam se da će na idućem natjecanju biti još veći broj natjecatelja iz još više zemalja i da će se pridružiti i oni koji su zbog raznih razloga ove godine morali odustati.

Zahvaljujem svima koji su se odazvali i dali svoj doprinos nastojanjima da se kup ponovi u još boljem svjetlu nego lani. Hvala za prijedlog da se kup pretvori u fotografski skup Jozo Vranić. i nadam se da će natjecanje u 2008. biti još bolje, ljepše i s još većim brojem sudionika iz zemlje i inozemstva.

Uz Čarlijev fotografski pozdrav "dobro svjetlo" zahvaljujem svim sudionicima, tehničkoj ekipi, Antunu Krešiću i na poslijetku Davorinu Batiniću, za napor i učinjeni trud na ovogodišnjem međunarodnom natjecanju kup "Jozo Vranić"

Sretno dogodine!

Mladen Bišćan